سال نو بر همگان مبارک باد به امید سال پر از پیروزی و امید برای ایران و ایرانی

پیروزی های ” داعش “در عراق و احتمال تاثیر گذاری آن بر روابط ایران و آمریکا

تحلیل سیاسی هفته  tahlil.jpg7022/03/1393

لینک صدای مقاله

لینک صدای مقاله

مطا بق با 

12/06/2014

تما می شواهد در یک سال اخیر بیانگر تلاش ” اباما ” از یک سو ، و بیت رهبری و سپاه پاسدارانو بعدا دولت روحانی از دیگر سو برای وارد کردن مناسبات تهران و واشنگتن به عصر جدیدی از روابط میان دو کشور بود .

در مقاله “آیا تهران و واشنگتن به همزیستی مسالمت آمیز تن داده اند ؟” ویژگی های این شکل از مناسبات با توجه یه سابقه تاریخی چنین روابطی میان ” آمریکا ” و دیگر کشورها این بود که دو طرفی که در چنین شکل از مناسباتی را بر قرار می کنند در عین داشتن ، دشمنی های بنیادی با یکدیگر ، در جهت تنظیم روابطی که در بعضی از زمینه های اقتصادی و سیاسی باید به اجبار با بردارند .یکدیگر بر قرار نمایند به ارتباط با یکدیگر تن می دهند . آنچه که واشنگتن را مجبور به تنظیم روابطش با ایران می کند اینستکه آمریکای “اوباما ” دیگر نمی خواهد در منطقه خاور میانه در هیچ درگیری حصور نظامی مستقیم داشته باشد ، اما در عین حال نگران قدرت گیری غیر قابل کنترل طالبان در افغانستان ، تکفیری ها و سلفی ها در شبه جزیره عرب و عراق و سوریه است . متحدان سنتی آمریکا در منطقه ، یعنی عربستان سعودی وکشورهای حاشیه خلبج فارس خود مظنون به یاری رساندن به تکفیری ها و گروه های سلفی هستند و به همین علت هم آمریکا نمی تواند وظیفه مبارزه با این شکل از افراط گرایی را به عهده این دسته از متحدان خود در منطقه بگذارد ، دقیقا در راستای دادن چنین وظیفه ای به جمهوری اسلامی ، داشتن مناسباتی با ثبات با ج.ا برای آمریکا اهمیت پیدا می کند . در حال حاضر ” اوباما بدنبال اجرایی کردن این فرمول است که ” ” بگذار جمهوری اسلامی، افراطی گری وهابی – سلفی را ، سرکوب کند و وهابی نیز انگیزه داشته باشند تا شیعیان باصطلاح رافضی را از صفحه زمین پاک کند ” با اجرای چنین سیاستی سنی های منطقه ادعا خواهند کرد که ” شیعه ” داغ ننگ ابدی همکاری با آمریکا را برای سرکوب مسلمانان بر پیشانی خود زده است و شیعیان نیز از طرف مقابل دقیقا همین تلقی را نسبت به ” سنی ” ها و ” وهابی ” ها خواهند اشت .

داشتن روابط غیر تنش آلود با ج.ا در عین حال به آمریکا نیز این فرصت را می دهد تا ضمن برقراری روابط سیاسی- اقتصادی بیشتر، زمینه بوجود آوردن نفوذ هر چه بیشتر خود را در ایران فراهم آورد یه این امید که بتواند در صورت شروع اعتراضات مدنی بر علیه ج.ا امکانات حضور بیشتری در ایران داشته باشد .در مقاله ای که اخیرا در واشنگتن پست منتشر شده است از وجود تورهای مسافرتی که سرمایه گذاران و سرمایه داران آمریکایی را به ایران می برند صحبت شده است . این تورها توسط شورای  ملی ایرانیان  آمریکا  ( نیاک )ترتیب داده می شود . از سوی دیگر جمهوری اسلامی نیز امید دارد با داشتن ارتباطا ت بیشتر با آمریکا و اروپا ، این کشورها طرح سرنگونی جمهوری اسلامی را به کنار نهاده و تحریمها برقرار شده را به مرور زمان از میان بردارند .
طرفه آنکه بر پا کنندگان انقلاب اسلامی ایران که خود با ادعای وحدت دادن به جهان اسلام در مقابل به اصطلاح استکبار جهانی و …. به پا خواسته بودند چنان در روابط تار عنکبوتی سیاستهای جهانی تعیین شده توسط اتاق فکرهای کشورهای پیشرقته به مخمصه افتاده اند که برای گرفتن چراغ سبز وهمکاری با آمریکا برای سرکوب مسلمانان دیگر ، خود ، اعلام آمادگی می کنند .
مثلا سایت اصولگرای ” تسنیم ” ضمن اشاره به مقاله ای از ” دیلی تلگراف ” جملاتی از این قبیل را از این مقاله درج کرده است ” ما باید متحدین جدیدی را انتخاب کنیم که شامل ایران نیز می شود و اگر غرب به همین روند و فریب خود پیش برود، با تهدیدهای بسیار بیشتری مواجه خواهد شد”
سایت ” تسنیم ” می خواهد بگوید که دیلی تلگراف درست گفته است که جمهوری اسلامی نسبت به عربستان سعودی و شیخ های خلیج فارس متحد بهتری برای غرب است و چرا آمریکا و انگلیس این را نمی فهمند ؟
سایت اعتدال گرای ” تدبیر ” نیز در مقاله ای ضمن اینکه تاکید می کند آیران و آمریکا در سرکوب ” القاعده ” دارای منافع مشتر ک هستند و تهران را به رایزنی با امریکا برای اجرای چنین پروژه ای فرا می خواند از دولت می خواهد که برای سرکوب داعش و القاعده خود نیز راسا اقدام کند .
البته این خود موضوع قابل اشاره در نوشته ای مستقل است که انقلاب اسلامی مدعی وحدت جهان اسلام اکنون به چه سر نوشتی دچار شده است که مجبور شده در سیاست خارجی همان نقش ” محمد رضاه شاه فقید ” را در منطقه بازی کرده و در جهت حفظ تعادل موردنیاز غرب در خاورمیانه رو درروی دیگر ملل منطقه بایستد و در داخل نیز کارگرمعترض به عدم دریا فت حداقل دسمتزد خود را به زندان بیندازد وبقول جناب حجت الاسلام پنا هیان ، نیز ، در جمهوری مستضعفان ملاک با عرضگی پول با شد و دیگر هیچ .
اگر به سر موضوع مورد بحث خودمان برگردیم رییس جمهور اسلامی ایران “روحانی” نیز روز جمعه 23 خرداد در مصاحبه مطبوعاتی خود در باره پیشروی های ” داعش ” می گوید :” می‌توان به همکاری با آمریکا در اقدام علیه داعش فکر کرد/در مذاکرات می‌توان به توافق رسید”
در مقابل ، “اوباما” در همان روز و بدون توجه به ابراز تمایل مستقیم و غیر مستقیم از طرف دولتمردان جمهوری اسلامی برای همکاری با آمریکا در سرکوب ” وهابیون داعش ” ، اعلام کرد که کشور مطبوع وی هیچ برنامه ای برای دخالت نظامی در عراق ندارد و به همه کشورهای منطقه هم هشدار دادکه از دخالت در امور این کشور بپرهیزند .در عین حال “ماری هارف”، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز اعلام می کند که مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مسائل هسته ای است و دو کشور در مورد موضوع عراق مذاکره ای نخواهند داشت . تنها پس از این موضعگیری ها است که روز شنبه 24 خرداد سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام می کند که ” ایران با هر گونه مداخله خارجی در عراق مخالف است .
برای فهم عدم توجه ” کاخ سفید ” به ابراز تمایل روحانی برای کار مشترک علنی در مورد عراق باید توجه کرد که پس از تضعیف مواضع روحانی توسط سپاه پاسداران و اصولگرایان اکنون دیگر همه جهان می دانند که در ایران ” روحانی “فقط یک کارگزار است و این افراطیون هستند که بر ایران حکم می رانند و هر گونه تقویت موضع ایران به تقویت افراطیون انقلابی سپاه و بیت رهبری منجر خواهد شد ..با توجه به این واقعیت است که حتی اگر آمریکا با ایران به کار مشترک روی بیاورد این موضوع علنی نخواهد بودو بسیار مقطعی و کوتاه خواهد بود ، چون پذیرش علنی این همکاری پذیرش نقش منطقه ای ایران و تقویت جناح مسلط افراطی است که آمریکا به آن تن نخواهد داد . از سوی دیگر ” اباما ” گناه اصلی مشکلات امروز عراق و موفقیتهای ” داعش ” را به گردن انحصار طلبی شیعیان انداخت و تلویحا از اینکه ” مالکی ” حاضر به تقسیم قدرن میان شیعیان و سنی ها نشده انتقاد کرد . موضوع مهم در این مورد این است که الگوی اجرایی مالکی در مورد تقسیم قدرن میان گروه های مذهبی بر گرفته شده از الگویی است که در ایران اجرا می شود و آن عدم تقسیم متوازن قدرت سیاسی است . در ایران نیز سنی ها در اداره کشور تقریبا نقشی ندازند و به آنان ظلم می شود حال چگونه ” اوباما ” ضمن انتقاد از تقسیم ناعادلانه قدرت در عراق ، با کشوری به همکاری علنی خواهد پرداخت که خود مظهر بی عدالتی سیاسی و اجتماعی و ناروا داری در کشور خود است ؟
با توجه به واقعیتهای جاری “آمریکا ” در عین حال نیز ا ین احتمال را مد نظر دارد که ممکنست “داعش ” موفق به بر پایی دولتی متشکل ازقبایل سنی و بعثی ها و اعضای گروه داعش دراستان نینوا و انبار شود و عراق به سه منطقه تحت کنترل شیعه در جنوب ، سنی در شمال غرب و کردها در شمال تقسیم شود ، و با توجه به دشمنی خونین جنگجویان چنین قدرتی با شیعیان ، چنان چه همسایه ای ” وها بی – سلفی – بعثی ” در مرزهای ایران پا بگیرد ، آمریکا ، اسراییل و عربستان سعودی لحظه ای از استفاده از امکانات چنین قدرتی برای نا امن کردن مناطق مرزی ایران درنگ نخواهند کرد و در آن صورت طرح ” اباما ” برای همزیستی مسالمت آمیز با ایران کمرنگ شده وحتی در میان مدت و در صورت تثبیت کنترل ” داعش ” بر مناطق تحت نفوذ خود ، زمینه حضور نیروهای “سازمان مجاهدبن خلق و فعالان گروههای سلطنت طلب و وابستگان به ” شاهزاده رضا پهلوی ” در 1نین مناطقی ، برای فشار بر ج.ا دور از نظر نخواهد بود .

احتمال بر پایی دولتی تحت عنوان ” دولت اسلامی عراق و شام ” از آنجا مطرح می شود که ، این گروه ابتدائا با نیرویی سه هزار نفره به موصل حمله کرد اما بنظر می رسد بسرعت مورد پشتیبانی مردم مناطقی که به آنجا حمله کرده قرار گرفته و اکنون بعصی از خبر گزاری ها از 25 هزار نفر نیروی تحت فرمان این گروه خبر می دهند .” داعش ” در عین حال توانسته با غارت بانک ملی موصل مبلعی در حدود نیم  میلیارد دلار و سلاح و مهمات ارتش عراق به یکی از پر قدرت ترین گروههای تروریستی منطقه تبدیل شود . منبع اصلی قدرت گیری این تهاجم ، ارتشیان بر کنار شده دوران صدام حسین تحت رهبری عزت ابراهیم الدوری، معاون سابق صدام حسین که تعدد آنها حدود یکصد هزار نقر تخمین زده می شود ، قبایل سنی منطقه انبار و هسته اصلی و سازمانده ” داعش ” بوده است . این واقعیتها احتمال عدم توانایی بغداد را برای سرکوب شورش افزایش می دهد . ارتشی هایی که گویا در مقابل ” داعش ” ترک خدمت کرده و فرار کرده اند ، در حقیقت با کندن یونیفرمهای نظامی خود به مهاجمین پیوسته اند و فرارو ناپدید شدن آنها خبر دقیقی نیست . این نظامیان که عموما سنی بوده اند اکنون در صف ” داعش ” بر علیه دولت مرکزی می جنگند .
این آن نکته ظریفی است که دولتمردان جمهوری اسلامی از آن غافل هستند و آن این است که ، غرب فقط در صورت نداشتن گزینه سرنگونی حاضر و آماده ، تن به همزیستی مسالمت آمیز با جمهوری اسلامی خواهد داد ، آمریکا و اروپا هر لحظه که امکانی واقعی برای تضعیف و سرنگونی ج.ا. مطرح باشد تمام طرحهای همکاری را با این نظام فراموش کرده و پروژه “سرنگونی ” کلید خواهد خورد . بوجود آمدن دولت سنی – وهابی – بعثی این امکان را در اختیار جناح سرنگونی طلب در آمریکا قرار خواهد داد .
جمهوری اسلامی بخصوص جناح اعتدال و پراگماتیست آن دچار این خوش خیالی شده است که اکنون آمریکا ، آنان را به عنوان یک واقعیت پذیرفته و به همین علت استکه حتی سایت اصولگرای ” تسنیم ” با خیال خوش پیشنهاد همکاری به آمریکا سر می دهد .
نکته جالب توجه دیگر اینکه جمهوری اسلامی بر مبنای برخورد سخت افزاری و سرکوب گرانه ، و چنانکه در کشور خودمان ایران اجرا کرده است نمی تواند این واقعیت را بپذیرد که علت پیشرفت برق آسای یک گروه و فرقه عقب مانده ای مانند ” داعش ” ، نارضایتی مردم و همراه شدن آنان با این گروه بوده است.و راه حل عراق و ایران دمکراسی سیاسی و تقسیم عادلانه قدرت است نه سرکوب و اعدام و زندانی کردن منتقد و معترض .
در عین حال دولت و نظا م ج.ا خود نیز به سرکوب شدید اقلیت های قومی و مذهبی در ” ایران ” دست می زند و نمی تواند به عمق مشکل پی برده و هر حرکنی را در هر کشوری چه ” اوکراین ” باشد چه ” عراق” چه ” سوریه ” به گردن توطئه گران امپریالیست و…. انداخته و در نظر نمی گیرد که این خطری است که کشور خود ما رانیز تهدید می کند . در شماره بعد و در پرتو حوادثی که در چند روز آینده اتفاق خواهد افتاد ، چشم اندازهای بیشتری از تاثیر این حوادث بر مبارزات سیاسی مردم کشورمان و صف بندی های احتمالی مترتب بر آن را با شما در میان خواهیم گذاشت .

1-بعد التحریر

امروز دوشنبه 16/06/2014 ” جان کری ”  وزیر امور خارجه  در میان  ناباوری بسیاری از ناظران امور سیاسی  برخلاف نظراتی که چتد روز پیش ” اوباما ” و ” ماری هارف ” که گفته بودند ” آمریکا ” با ایران در باره درگیری های عراق مذاکرده نخواهد کرد ، موضع جدیدی در این باره بیان نمود و آن این بود که : آمریکا در باره امور عراق با ایران وارد مذاکره شده و در مقابل سئوال خبرنگار  گفت : آمریکا حتی ممکنست با این کشور در عراق کار مشترک نظامی کند.باید منتظر شد و دید که ایا این مواضع آمریکا در باره همکاری با ایران که در عرض چند روز بسرعت عوض می شود ، پایدار خواهد ماند یا نه ؟ . تماهی شواهد نشان می دهند که آمریکا و غرب از وجود امکان برپایی قدرتی سلفی – وهابی در همسایگی ایران  بنحوی دیپلماتیک  و نه علنی استقبال خواهد کرد و برای سرکوب و محو آن اقدام قاطع نخواهد کرد .

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start here

%d bloggers like this: