مدعیان تمدن اسلامی ، می گویند که پیامبر اسلام گفته است که مزد کارگر را قبل از اینکه عرقش خشک شود بده ، خمینی می گفت ، ما همه کارگر هستیم تا بقول خود به کار گر احترام بگذارد . اما در فرهنگ غالب کشورهایی با اکثریت جمعیت مسلمان ، کارگر بخصوص در محیط کار گا ههای کوچک ، بنده صاحب کار است و صاحب کاران چه دولتی ، چه خصوصی ، کارگر را مستحق احترام خاصی نمی بینند و عموما بی حق ترین جمعیت کشور کارگران بخصوص از نوع غیر متخصص ان هستند .
به چند نمونه از احترام به کارگر در محیط های کار کشور های اروپایی که بر آمده از فر هنگ سکولار و مدرنیته است توجه کنید:
1- ربیس بیمارستان خود زمین را تمیز می کند l
مدتی است که در بیمارستان نه چندان بزرگی مشغول کار هستم ، در بخش های مختلف از ساعت 14-12 وقت صرف نهار است و کارکنان با هما هنگی با یکدیگر و به نوبت به سالن غذا خوری رفته و از وقت نهار خود استفاده می کنند . یا باید اول هفته به تعداد روز هایی را که می خواهی از غذای آشپزخانه بیمارستان غذا بخری ، غذا سفارش داده و هر روز غذای سفارشی فرد در وقت معینی که موقع سفارش دادن اعلام کرده ای در سالن غذا خوری ، بر روی چرخ مخصوص آماده است و همان اول هفته پول غذاهای سفارش ات را نیز باید بپردازی .
در سالن غذاخوری نشسته ام و د ر حال خور دن غذایم هستم ، نزدیکی من کارگری با اصلیت افریقایی غذایش را خورده و بر روی صندلی اش به حالت نیم دراز کش در حال چرت زدن است و پاهای خود را بر روی صندلی دیگری که روبروی خود قرار داده است ، دراز کرده است .
آنطرف تر در اطراف میز دیگری رییس بیمارستان با چند کارمند دیگر در حال صرف غدا هستند ، اتفاقا ، لیوان نوشابه ای از روی میز آنها به زمین می افتد و لیوان خرد شده و محتوی لیوان هم بر روی کف پوش پخش می شود .
رییس بیمارستان خودش به سرعت از نهار خوری خارج شده و بعد از جند دقیقه با برس دسته بلند و تی و خاک انداز وارد می شود و به کمک کسانی که با او بر سر یک میز بودند ، خرده های شیشه را از اطراف میز خود ، جمع کرده و آنجا را تمیز می کنند و بعد وسایل نظافت را به جای خود بر می گرداند .
آه حسرتی می کشم و با خودم فکر می کنم اگر همین قضیه در ایران اتفاق افتاده بود ، طبیعتا ، چند نفر به همان کارگر افریقایی که در حال چرت زدن بود نهیب می زدند که : بچه بلند شو برو خاک انداز رو بیار اینجار و تمیز کن . همون کارگر زیر چشمی به همه این وقایع نگاه می کرد و بازهم در حال چرت زدن و گوش کردن به آهنگ از گوشی اش بود .
وقتی که خانم نظافتچی به وزیر و همراها ن اجازه عبور از سالن را نمی دهد
2- قرار است چند تن از مقامات ، وزارت خانه برای بازدید از بیمارستان بیایند ، اینجاهم آمادگی برای بازدید و دقت بیشتر را مثل کشور خودمان در چنین شرایطی که وقتی قرار بود مقامات برای بازدید بیایند را حس می کنم ، اما اینجا دقت ها و تغییرات در سطح ، امور و تجهیزات اطفاء حریق و در این حدود بود . یاد دارم وقتی در ایران در بیمازستان امیرکبیر تهران کار می کردم ، بعضی وقتها دکتر ولایتی که خودمتخصص چشم پزشکی بود برای بازدید از بیمارستان به انجا می آمد ، چه کور باش دور باشی راه می انداختند ، یکبار که ولایتی می خواست به بیمارستان بیاید چند تا از همکارانم در حال رفتن به طرف درب ورودی بیمارستان برای استقبال از وی بودند ، به من گفتند مگر نمی ایی ، گفتم نه چرا باید بیایم ، او دارد به بیمارستان می اید ، من چرا باید به استقبال وی بروم ؟
خلاصه اینجا مثل ایران نیست ، و هر کس به کار خودش مشغول بود و من اصلا نفهمیدم که این جناب وزیر بهداری کی وارد بیمارستان شد ، اما بعد که دیدم وارد بیمارستان شد برایم جالب بود که ببینم بر خورد بازدید کنندگان با جریان امور جاری به چه شکل است ، این بود که بدنبال آنان راه افتادم و با دقت به بر خوردهای آنان نگاه می کردم .
هیئت و همراهان و رییس و معاون بیمارستان که همراه با آنان بودند و وارد راهرویی شدند که یک خانم نظافتچی در حال تی کشیدن کف سالن بود . هیئت و همراهان تابلویی را دیدند که معمولا نظافتچی در محلی که هنوز نم دار است می گذارند و بر روی آن نوشته شده است که فعلا عبور و مرور در این قسمت از سالن ممنوع است چون اثر کفش ، عبور کننده بر کف سالن نقش بسته و زحمت نظافتچی بی فایده می شود . هیئت بازدید کننده با دیدن تابلو توقف کردند و از خانم نظافتچی پرسیدند ، چه مدت باید صبر کنند تا وی به ایشان اجازه عبور بدهد ، خانم نظافتچی گفت حداقل ده دقیقه وقت لازم است تا وی این تابلو را بردارد . در اینجا رییس بیمارستا به بازدید کنندگان گفت بهتر است ده دقیقه را از دست ندهند و بر گردند و از راه دیگری به بخش مورد نظر بروند . بازدید کنندگان بر گشتند و با تغییر مسییر ، مزاحم نظافتچی نشدند و راه خود را ادامه دادند .
حق تقدم با کارگر است نه با وزیر
3- هیئت و همراهان می خواهند به طبقه دوم بروند ، و منتظر اسانسور هستند ، در همین موقع کارکری با چرخ دستی پر از جعبه های نوشابه نیر وارد شده و او می خواهد نیر به طبقه دوم برود ، آسانسور می رسد ، فکر می کنید حق تقدم با کی یود با کارگر که وظیفه روزانه اش را انجام میداد یا با هیت بازدید کننده ؟ بدون پرسش هیئت و رییس بیمارستان کنار کشیدند و به کارگر گفتند کار شما ضروری است و وظیفه خدمت رسانی است و کار ما فر عی است . ابتدا کارگر و چرخ نوشابه اش وارد آسانسور شد و اقایان بازهم منتظر نوبت بعدی شدند !!
مهندس مسئول بخش خود کف سالن را تمیز کرده و آبپاشی می کند
4- هنوز مدارک تحصیلی ام ارزیابی نشده و در کار خانه ” رنو ” کارگری می کنم . ساعت کار از دو بعد از ظهر تا ده شب است . هر شب ساعت 30-9 یکی از کار گران وظیفه نظافت کف کار گاه را بعهده دارد و خرده کاعذ ها و پلاستیک و خرت و پرتها را از کف سالن جمع کرده و به سطل بزرگ زباله می اندازد . امشب نوبت من است که نظافت کنم . در این موقع مسئول بخش که مهند س است به من نزدیک شده و می گوید : چقدر از تعداد قطعه ای که امروز باید بسته بندی می کردی باقی مانده است ؟ و منهم می گویم که هنوز تمام نشده است و بیست دقیقه وقت لازم دارم اما باید امشب نظافت کنم . می گوید نه لازم نیست کارت را تعطیل کنی ، می بینم که می رود و خودش لباس مخصوص نظافتچی را پوشیده و با جاروب و خاک اندازو چند کیسه پلاستیک بر میگرد و آن شب خود رییس بخش که حدود صد تا کارگر زیر دستش کار می کردند ، کار نظافت و اب پاشی کف سالن را انجام می دهد .
خودتا ن مقایسه کنید و ببینید فرق بین روسا در محیط کار اروپایی و مدرن با روسا در محیط های کاری ما از کجاست تا به کجا؟
آمریکا و اروپا چه زمانی » از حمایت از ج.ا . پشیمان خواهند شد
من هم همراه با «شینا » گربستم . بر زنان میهن ما چه می گذرد ؟
51
مردم ایران برای » اصلاح طلبان » اشکی نخواهند ریخت !!
Leave a Reply