سال نو بر همگان مبارک باد به امید سال پر از پیروزی و امید برای ایران و ایرانی

ترکیه تازه نفس ج.ا. و روسیه را از توش و توان انداخته است

در این تحلیل ابتدائا به شواهد ضدیت اخوان المسلمین که اردوغان خود از سردمداران این افکر است ، بدلائل ضدیت اخوانیها و ترکیه با ج.ا. و تفکر شیعه ولایی پرداخته در ادامه به زمینه درگیریهای احتمالی میان ترکیه و روسیه اشاره و نهایتا با توجه به شواهد مطروحه ، موضوع عقب نشینی های مکرر ج.ا. و روسیه در برابر ترکیه را مطرح و نهایتا نتیجه گیری خواهیم کرد

زمینه درگیریهای احتمالی میان ولایت فقیه و ترکیه  

رجب طیب اردوغان رهبر ترکیه از هواداران تفکر اخوان المسلمین است،تفکرات اخوانی را با عظمت طلبی عثمانی پیوند زده و به نیرویی قدرت یابنده برای دهه آینده تبدیل شده است . پیشتر به رهبران جمهوری اسلامی هشدار داده بودیم که از اردوغان تازه نفس اخوانی احتزاز کند و گفته بودیم : دیوانه گریز که مست آمد ..

اخوانی ها شیعیان را رافضی و حتی نجس میدانند ، از یاد نبریم که وقتی محمد مرسی در دوره کوتاه ریاست جمهوری برای تحویل ریاست کنفرانس غیر متعهدها به ایران آمد ، بجز به سالن کنفرانس به هیچ محل دیگری نرفت با هیچکس ملاقات نکرد و بقول معروف از لیوان ایرانی ها حتی  آب هم نخورد ، اخوانی ها و از جمله اردوغان که او نیز اخوانی است  در زمان نیاز به کمک تا آنجا که بتوانند ، از ج.ا. کمک میگیرند  و بمجرد احساس قدرت در برابر حکومت و لایی می ایستند . اردوغان میداند که ج.ا. اکنون از بروز نا ارامی های قومی در آذر بایجان هراس دارد و فارغ از اینکه این تحلیل درست است یا نه ، سعی در تحریک الهام علی اف بر علیه  حکومت ولایی بعنوان در دست داشتن یک برگ برنده دارد .اسراییل نیزبا توجه به حضور سپاه قدس در لبنان و سوریه  از این سیاست حمایت میکند عقب نشینی های ایران در مقابل آذر بایجان بخصوص در آخرین جنگ این کشور با ارمنستان دقیقا بخاطر ترسی است  که رهبران ج.ا. از چشم انداز وقوع جنگ با آذربایجان و افتادن شکاف میان جمعیت آذری ایرانی دارند .

تضادهای احتمالی میان روسیه و ترکیه :  :

. از دیگر سو ترکیه با حضور در آذربایجان زمینه تقویت گروههای بنیاد گرای مناطق مسلمان نشین قفقاز و اسیای میانه را قطعا فراهم خواهد کرد و دردوره حیات داعش شاهد کمکهای همه جانبه این کشور به ان گروه بودیم ، هم اکنون خبر تجهیز بنیادگرایان منطقه از سوی ترکیه بگوش میرسد حتی گفته می شود که ترکیه به بسیاری از بنیادگرایان منطقه قفقاز و آسیای میانه گدرنامه و تابعیت ترکیه را اعطا می کند .. ارتباط ترکیه با جمعیت با گویش های مختلف شاخه های زبان ترکی و یا  تورانی های آسیای میانه و سعی در جلب آنها و تحریکشان بر علیه روسیه موضوعی تاریخی است .

در سخنان ولادیمیر پوتین در کنفرانس دیروز 15/1012021 میان کشورهای مستقل مشترک المنافع ، به حضور چند هزار نفر از بنیادگرایان داعشی و سلفی در افغانستان اشاره شده و آنهارا خطری برای امنیت منطقه دانسته بود

مسلمانان روسیه از جمله تاتارهای اطراف ولگا و کریمه، چرکس‌ها، کوه‌نشینان داغستان، چچن‌ها، باشقیرها، ازبک‌ها، قزاق‌ها، قرقیزها، ترکمن‌ها و دیگران در قرن 12 میلادی  بر علیه سرکوبهای کاترین دوم  به مبارزۀ مسلحانه دست زدند که قیام شیخ شامل در داغستان یکی از نمونه‌های آن بودو در این مبارزات از حمایت عثمانی ها بر خوردار بودند . رهبران ترکیه امروزی ، قفقاز و اسیای میانه را بخشی از ترکیه بزرگ فرهنگی دانسته و رویای بازیافتن سروری بر این کشورها را داشته و بنظر میرسد که رجب طیب اردوغان آسانترین راه برای اجرای چنین سناریویی را تحریک مسلمانان بنیادگرای آسیای میانه برای دست یافتن بقدرت سیاسی میداند . با اطمینان می توان گفت که اکثر حکومتهای آسیای میانه و قفقاز با جمعیت عمده مسلمان ، در صورت بر خورد با هر قیام بنیاد گرایان اسلامی حدودا بمانند دولت غنی در فغانستان مثل برف آب خواهند شد و طبیعی است که روسیه از چنین چشم اندازی بشدت نگران باشد ، چه اینکه آسیای میانه و بیشتر کشورهای قفقاز حیاط خلوت و عمق استراتژیک روسیه هستند . شکی نیست که تقویت بنیادگرایی در آسیای میانه ، به حمایت طالبان از چنین حرکتی نیاز دارد و ترکیه سعی خواهد کرد از سوی قطر و در حد کمتری پاکستان ، طالبان را برای اجرای چنین سیاستهایی تحت فشار بگذارد . با این تحلیل  علت تحرکات سیاسی قوی تاجیکستان که میدانیم سیاستمداران آن بدون اجازه کرملین آب هم نمی خورند در موضوع قدرتگیری طالبان روشن است ، روسیه حضور جبهه مبازراتی احمد مسعود در تاجیکستان را بسان شمشیر دمکلس بر بالای سر طالبان نگه خواهد داشت . نزدیکی اخیر تاجیکستان به ج.ا. نیز تحت مدیریت روسها بود و امام علی رحمان بسان سایر رهبران بازمانده از شوروی سابق خود شخصا ، از حکومتهای ایدئولوژیک  اسلامی و حتی سروری روسیه برخود  بشدت متنفر است ، این رهبران عموما عاشق ارتباط با آمریکا و دوری از روسیه هستند ، اما حضور دیویزیون 201 روسیه در شهر دوشتبه هر گونه نفس استقلال طلبی تاجیک و قرقیز و ازبک و قزاق را بریده است . دقیقا به این علت است که روسیه در مورد حضور ترکیه در گرجستان و آذربایجان با احتیاط کامل برخورد کرده و به مانند سوریه ، این ایران خواهد بود که نهایتا روسیه را وادار بدخالت در موضوع می کند . روسیه بر آنست  که ترکیه  را به محدود کردن فعالیت بنیاد گرایان در قفقاز و اسیای میانه ترغیب کند و به همین خاطر  به تحرکات نظامی این کشور در آذربایجان و گرجستان واکنش نشان نداد . اما اگر اردوغان احساس کند که می تواند توسط تحریک جنبشهای بنیاد گرایانه در آسیای میانه و قفقاز حضور موثر نظامی و سیاسی داشته باشد ، با اتکا به ناتو از این امکان چشم نخواهد پوشید .

بنابراین  روسیه از این هراس دارد که درافتادن با ترکیه موجب گسترش خشم عمومی در میان مسلمانان قفقاز شمالی و جنوبی واسیای میانه شود .اگر اتحادیه اروپا برای به چالش کشیدن قدرت روسیه ، از ترکیه حمایت کند ، ارامش سنتی  قفقاز وآسیای میانه به چالش جدی روبرو شده و روسیه و منطقه را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد .  روسیه در هراس از در افتادن با احساسات اسلامی سالهاست که در تاتارستان ، چچنستان وداغستان  سایر جمهوری مسلمان نشین خود قوانین جدایی زن و مرد در سواحل خزر محدودیت فروش مشروبات الکلی و ……را به اجرا در اورده است .

چه خواهد شد : شکی نیست که اکنون هم روسیه و هم ج.ا. در مقابل ترکیه ، به انفعال افتاده اند . ترکیه در مقابله با ایران وروسیه از برگهای برنده بسیاری برخوردار است . این نقاط قوت در حدی است که الهمان علی اف براحتی برای رهبران پر ادعای ولایت خامنه ای رجز می خواند .

روسیه نمی خواهد ترکیه را تحریک کند که در آنصورت با احساسات قوی ضد روسی در بخشهای مسلمان نشین قفقاز شمالی و جنوبی و مسلمانان آسیای میانه و همچنین گرایشان ضد روسی در گرجستان روبرو خواهد شد . ایران نیز از مطرح شدن تضا د و تناقض با جمعیت ده میلیونی جمعیت اذری آذربایجان و تشنج های قومی در آذربایجان ایران نگرانی های جدی دارد .

ترکیه و اسلام اخوانی تازه نفس ، دو قدرت سنتی منطقه یعنی ایران و روسیه را از نفس انداخته و آنها را به انفعال کشانده است . و چالشهای سیاسی دهه آینده را این تضادها شکل خواهند داد . نهایت اینکه در دهه آینده باید منتظر تاسیس نظامهای بیشتری از نوع طالبان در آسیای میانه باشیم .

 

 

 

Tagged as: , , , , ,

Categorised in: فرهنگ ، تاریخ و جامعه, سیاست

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start here

%d bloggers like this: