رئیس سابق موساد از کشورش خواسته است تا در پی پیشرفت چشمگیر در روابط تهران و ریاض در هفته گذشته، بررسی کند که آیا نزدیکی با ایران ممکن است یا خیر.
افرایم هالیوی، مدیر سابق سازمان جاسوسی موساد اسرائیل، این اظهارات را عصر چهارشنبه در مصاحبه ای با CNN بیان کرد.
هالیوی با توصیف این قراردادها به عنوان «بسیار شگفتانگیز»، از رهبران اسرائیلی خواست تا درباره توافق پیشداوری نکنند، بلکه راههایی برای همانگ کردن خود با شرایط جدید بیابند.
هالیوی گفت: «اسرائیل باید بفهمد که چه چیزی ایرانی ها را به نزدیکی با عربستان سعودی کشانده است.
آخرین تحولات بین ایران و عربستان نشان میدهد که تغییرات غیرمحتملی در در روابط قدرتها ممکن است.
یوناتان تووال، تحلیلگر خاورمیانه، هالیوی در ادامه این سوال که آیا زمان آن فرا رسیده است که اسرائیل نیز به دنبال سیاستی متفاوت در قبال ایران باشد را پرسید.
هالیوی گفت که اسرائیل باید به صورت پنهانی احتمال نزدیکی اسرائیل و ایران را بررسی کند.
در حالی که هالیوی پذیرفت که چنین احتمالی ممکن است کم باشد، او هشدار داد که چنین توافقی بین ایران و عربستان سعودی نیز همین چند هفته پیش غیرقابل تصور به نظر می رسید.
بر اساس بیانیه ای که هر دو طرف منتشر کردند، تهران و ریاض پس از مذاکرات به رهبری چین، هفته گذشته بر از سرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانه ها ظرف دو ماه توافق کردند.
هالیوی گفت که چین می تواند به چنین توافقی که باید عمیق تر مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد ادامه دهد.
رئیس سابق جاسوسی افزود که فرمت چینی می تواند رویکرد متفاوتی برای درگیری ایران و اسرائیل ارائه دهد که تل آویو قبلاً آن را در نظر نگرفته بود.
ما در زمان رهبری قبلی، شاه، رابطه بسیار بسیار خوبی با ایران داشتیم. هیچ تضاد منافع واقعی بین اسرائیل و ایران وجود ندارد.
هالیوی گفت: “ما رویارویی ارضی نداریم. ما مرز مشترک نداریم و هیچ دلیل واقعی وجود ندارد که باید بین اسرائیل و ایران حالت جنگی برقرار شود.”
“تغییرات قدرت غیرمحتمل امکان پذیر است“
یوناتان تووال، تحلیلگر مؤسسه سیاست خارجی منطقه ای اسرائیل (میتویم)، این اظهارات را “عاقلانه” خواند.
تووال در گفتگو با میدل ایست آی گفت: «من بسیار امیدوارم که دولت اسرائیل، یا حداقل نهادهای امنیتی آن، صدای آنها را بشنوند.
به عنوان بخشی از این توافق، هیچ پیشنهادی مبنی بر اینکه ایران برای نزدیک شدن عربستان سعودی به اسرائیل شروطی قرار داده است، وجود ندارد.
شایعات فزاینده ای مبنی بر اینکه ممکن است یک توافق عادی سازی بین عربستان سعودی و اسرائیل وجود داشته باشد وجود دارد.
ایران و عربستان سعودی: بیش از چهار دهه تنش
اسرائیل و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک رسمی ندارند، اما بر اساس گزارشهای متعدد رسانههای اسرائیلی در آن زمان، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در سال 2020 به طور مخفیانه با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور دیدار کرد.
فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور خارجه عربستان نیز در اوایل سال جاری گفت که پادشاهی تا زمانی که به فلسطینی ها دولت مستقل اعطا نشود روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهد کرد.
با این وجود، تووال خاطرنشان می کند که تشکیلات اسرائیل مسئولیت بررسی چنین فرصت هایی را دارد.
تووال گفت: «در واقع، آخرین تحولات بین ایران و عربستان سعودی – با فرض تحقق آن – نشان می دهد که تغییرات غیرمحتمل در قدرت و روابط امکان پذیر است.
وی افزود: منافع اسرائیل از نوعی نزدیکی با ایران بسیار زیاد خواهد بود.
همین دیروز، وزیر دارایی عربستان، محمد الجدان گفت تا زمانی که به توافقها احترام گذاشته شود سرمایهگذاری عربستان در ایران میتواند بسیار سریع اتفاق بیفتد.
تووال گفت: «با فرض اینکه تفاهم میان اسرائیل و ایران در درجه اول مربوط به امنیت باشد، چنین تحولی به طور چشمگیری تنشها را با نماینده حزبالله ایران کاهش میدهد، که احتمالاً بزرگترین تهدید امنیتی برای اسرائیل در حال حاضر است».
او گفت، علاوه بر توافق با ایران در مورد برنامه هستهایاش، نزدیک شدن به اسرائیل ممکن است به اسرائیل کمک کند تا تمرکز خود را روی تهدید واقعی وجودی خود متمرکز کند: اشغال مستمر کرانه باختری و درگیری مداوم با فلسطینیها.
Leave a Reply