نظری به زمین لرزه در مناسبات منطقه ای با نتایج جهانی .
اعلام بهبود رابطه میان رژیم ج.ا. و عربستان سعودی را می توان یک بمب خبری دانست . از یاد نبریم که اسراییل بعنوان کشوری که از سوی ملاها ی حاکم بر ایران در یک حالت تهدید دائمی بسر میبرد و خامنه ای و سپاه ، علیرغم میل قلبی به نابودی اسراییل و یهودیان ساکن آن کشور ؛ محبورند در بزبان آوردن آن فقط کمی احیتاط بخرج دهند ، در سالهای اخیر بسیار تلاش کرده بود که فاصله میان ج.ا. و کشورهای منطقه را عمیق و با بوجود آوردن پیمانهای چند جانبه میان خود و این کشورها ، مهر پایانی بر احتمال حضور ج.ا. در کشورهای عربی بزند .شکست تلاشها ی اسراییل قابل پیش بینی بود و در مقاله های زیر به آن اشاره شده بود .
در یکی از مقاله ها خطاب به نتانیاهو گفته بودیم :
متحدان منطقه ای شما چه کسانی هستند ؟ عربستان سعودی؟ کشورهای حاشیه خلیج فارس ؟ رهبران این کشورها که در هراس ازتحریک جمعیت های “شیعه ” ساکن در کشورهایشان ، توسط “تهران ” هستند خود در طلب عادی سازی رابطه با ” ملاها ” به هر دری می زنند .از سوی دیگر همراه با تضعیف حضور ” امریکا ” در خاور میانه ، کشور های این منطقه پر تنش بسوی ایجاد ارتباط و وحدت با یکدیگر گام برداشته و اسراییل بازهم منزوی تر خواهد شد
آقای ” نتا نیاهو ” شما دوست مردم ایران نیستید
اشتباهات “آمریکا” و “اسرائیل”دربرخورد با” ج.ا.” که موجب تقویت و دوام بقای “نظام “شده اند .
در این مقاله ها بر بی حاصل بودن تلاشهای اسراییل برای منزوی کردن ولایت و همچنین بر بیحاصل بودن عملیات ترور و تخریب برای به شکست کشاندن بر نامه های اتمی ج.ا. تاکید شده بود و بنظر میرسد آن پیش بینی ها منطقی بودند .
مزدور سازی اپوزیسیون ، ترور و تخریب : دو بازوی اجرایی اسراییل
اعلام از سر گیری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و سفر اخیر ” شمعخانی ” دبیر شورای امنیت ملی به امارات نیز ضربه نهایی به تلاشهای اسراییل برای ایجاد فاصله میان ج.ا. و کشورهای عربی منطقه بود . در پی این تغییرات کشور مصر نیز اعلام کرد که صدور روادید گردشگری برای مسافران ایرانی را آغازکرده است .
نزدیکی ج.ا. با کشورهای عربی منطقه که در پی نزدیکی این کشورها به جبهه ضد آمریکایی چین و روسیه صورت گرفت ، می تواند وضعیت ژئو پولیتیکی جدیدی در منطقه بوجود بیاورد که به آن خواهیم پرداخت ، اما قبل از آن بدلایل این نزدیکی از سوی دو طرف بپردازیم .
شکست عربستان و متحدان آن از ج.ا. در جنگهای نیابتی
حدود یکسال پیش شکست کامل عربستان در جنگ نیابتی خود با ج.ا. رقم خورد و در همان زمان در مقاله ای به آن اشاره شد
تغییرمناسبات قدرت در منطقه بنفع “ج.ا.” و وظایف ما .
.، سعودی ها بعد از شکست خود در عراق و سوریه از ج.ا. و بخصوص بعد ازاینکه تاسیسات نفتی این کشور( آرامکو ) مورد حمله موشکی قرار گرفت که طبیعتا ذهنها را متوجه حوثی ها و سپاه کرد . بنظر میرسد روسیه نیز با این حمله برای اثبات نا کارامدی ، دفاع های موشکی غربی و هل دادن عربستان سعودی برای نزدیکی به جبهه روسیه و چین موافق و این کشور در این حمله نقش مشاورتی نظامی و سیاسی داشته است . سعودی ها بعد از این به احزاب قومی ساکن قلمرو کردستان عراق ، پیمان ابراهیم و ناآرمی ها در ایران دل بستند .
اما می توان گفت با توجه به ضعف حضور منطقه ای آمریکا در منطقه ، بیرون رفتن روسیه از سوریه و تقویت مواضع سپاه در آن کشور و سرکوب خونین حرکات موسوم به ” زن ، زندگی ، آزادی ” ، همه امیدهای ” بن سلمان ” را برای به شکست کشاندن برای تضعیف و یا حداقل تقویت مواضع اصلاح طلبان در داخل ایران را بشکست کشاند ، از سوی دیگر نزدیک شدن روز افزون تهران به امکان بالقوه تولید اورانیوم با غلظت 90% که جزء اساسی تولید بمب اتم است که ممکنست به حمله نظامی اسراییل به ایران منجر شود ، سعودی ها را بر آن داشت که در جهت حفظ خود از حمله متقابل ج.ا. در مقابله با حمله احتمالی اسراییل ، بسرعت به تهران نزدیک شود و در این ارتباط به تلاشهایی که از حدود یکسال پیش با پا در میانی عراق و چین در جریان بود سرعت بخشیده و به دیدار مقامات دو کشور در چین منجر شد . اکنون محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی از سرمایه گذاری های کشور متبوعش در ایران ولایی سخن می گوید .
دلایل تمایل ولایت برای نزدیک شدن به کشورهای عرب منطقه :
خامنه ای در اخلاق و آداب سیاسی خود در 40 سال اخیر نشان داده است که وی ابتدا دشمن خود را به شکست کشانده و بعد می خواهد وی را به اعتراف به شکست خود بکشاند و بعد دشمن شکست خورده را بعنوان دوستی تحت کنترل به ابوابجمعی خود بیفزاید . وی با اصلاح طلبان ، خاتمی ، روحانی ، احمدی نژاد دقیقا هیم برخورد را کرد و بجز رفسنجانی که وی را بدون اینکه دستش بخون وی آلوده شوه از میان برداشت و بقیه رقبای خود را به اعلام تسلیم خود واداشته است .
خامنه ای بعد از پیروزی خود بر کشورهای حوزه خلیج فارس در جنگهای نیابتی ، بسیار تمایل داشت که اکنون با مشخصه های نو ج.ا. در منطقه این کشورها را بدوستان کشور متبوع خود بیافزاید . ، خامنه ای که می خواهد از این ارتباط برای تقویت ارتباط شیعیان ولایی با دنیای اسلامی بهره ببرد اکنون با کنار نهادن طرحهای توهمی خود برای فتح مکه و کنترل 5 پایتخت قصد دارد از طریق روابط دیپلماتیک به اهداف خود برسد که قطعا با ایجاد تناقضاتی روبرو خواهد بود .
انگیزه دیگر ج.ا. برای ایجاد رابطه با کشورهای عرب منطقه ، تقویت موضع جبهه ضد آمریکایی بسود چین و روسیه است . ج.ا در عین حال و بعد از تنگناهای اقتصادی زمینگیر منجر به نارضایتی وسیع مردم ، می خواهد امن بودن منطقه برای سرمایه گذاری های بزرگ چین و شاید هم عربستان ، در ایران را تضمین کند .
قطر و ترکیه کشورهای غایب از سر گیری روابط میان ایران و امارات و عربستان هستند که این خود معنای خاص و ویژه ای دارد . اگر بیاد داشته باشید در موضوع قتل ” جمال قلشقچی ” که یک اخوانی ( اخوان المسلمین ) فعال بود ، ج.ا. موضع ضد سعودی ترکیه و قطر را حمایت نکرد و علت آنهم اینستکه ج.ا. سعودی ها و کشورهای حوزه خلیج فارس را بر اخوان المسلمین ترجیح میدهد ، چه اینکه در صورت حاکمیت اخوان المسلمین بر کشورهای اسلامی و عربی ، سکه انقلابیگری و جمهوری خواهی ادعایی و کاذب ج.ا. از سکه می افتد و اخوانی ها رقیب قدرقدرتی برای ج.ا هستند ، اما اسلامی خلیفه گری سعودی ها در مقابل ادعاهای انتخاباتی بودن رژیم ولایت حرفی برای زدن ندارد ، از سوی دیگر سعودی ها نیز در چهره اخوان المسلمین ، دشمن قدر قدرتی را می بنیید که در صورت تیره و تار شدن روابط ج.ا. و عربستان سعودی می توانند مورد حمایت حمایت ج.ا قرار گرفته و بدشمن خطرناکی تبدیل شوند . اما با نزدیکی این دو ، خیال هردو قطب ارتجاع منطقه یعنی عربستان سعودی و ج.ا. از جهت دشمن مشترکی بنام ” اخوان المسلمین ” راحت می شود .
جمهوری اسلامی که هیچگاه خیالش از جانب ترکیه اردوغان راحت نبوده است اکنون می تواند مطمئن باشد که اردوغان هیچگاه نخواهد توانست توسط سعودی ها ، شیعیان ولایی را بعنوان رافضی های مرتد اعلام کند .
احتمال شکل گرفتن جبهه های جدید در منطقه :
هنوز نمی دانیم که انگیزه سعودی ها در فاصله گرفتن از آمریکا و نزدیکی به چین چقدر قوی است و” بایدن ” و جانشین احتمالی جمهوری خواه وی تا چه حد این موضع جدید ” بن سلمان ” را تحمل خواهند کرد ، اما اگر ریاض بر مواضع سیاسی جدید خود پای بفشارد و بخصوص بر استفاده از واحد پول چین در معاملات نفتی خود تاکید داشته باشد احتمال دارد که آمریکا و برتیانیا به تقویت مواضع اپوزیسیون ضد ” ملک سلمان ” بپردازند و با دادن امکانات مالی و سیاسی و تبلیغاتی به مخالفان در این کشورها و حتی مصر ، سعی در دامن زدن به حرکات موسوم به بهار عربی داشته باشد . که در چنان حالتی یکی از گرایشهای قوی سیاسی طالب رهبری در کشورهای حاشیه خلیج فارس تا شمال آفریقا گروه ” اخوان المسلمین ” خواهد بود که مورد حمایت ترکیه ، قطر ، اسراییل و آمریکا قرار خواهند گرفت .
در چنین حالتی ، جبهه ای متشکل از گرایشهای محافظه کار کشورهای عربی ، ج.ا. ، روسیه و چین در مقابل جبهه ای از رهبران حرکات بهار عربی متشکل از جوانان و اقشار متوسط با حمایت آمریکا ، بریتانیا ، قطر و ترکیه شکل خواهد گرفت و آمریکا و اسراییل در چنان حالتی سعی در دامن زدن به گرایشات انقلابی از نوع مخملی در ایران خواهند داشت ..
البته شکل مطرح شده فوق ؛ طرحی کلی و سیاه وسفید است که آنچه ممکنست درعمل بوقوع بپیوندد ، سایه روشنی از این طرح و اشکالی تلفیقی از سایر امکانات محتمل باشد که بررسی همه آنها البته مجال و فرصت دیگر ی میطلبد .
در حال حاضر طرفین ایران و عربستان سعودی مصرا خواهان ادامه ارتباط فعال بوده و سخن از دعوت سران دو کشور به پایتخت های طرفین است .
البته از یاد نبریم که حزب اللهی های دوآتشه که تا همین دیروز فریاد مرگ بر آل سعود سر میدادند ، بخرج ملت ایران و بعد از تحمیل ، هزینه های بسیار بر ملت ایران ، مشق سیاست کرده و بدون اینکه بروی سیاه خود بیاورند از همه آن ادعاهای شداد و غلاظ خود عقب نشستند .
Leave a Reply