-جمهوری اسلامی در طول عمر خود هیچگاه به اندازه چند هفته اخیر با بدبیاری روبرو نبوده است .
گفته اند که در دورانی که یک ملت در وضعیتی انقلابی بسر می برد گاه در مدتی کوتاه تغییراتی به اندازه چند نسل بر آنها می گذرد . در کشور ما ایران نزدیک به یک قرن است انقلابی مداوم برای رسیدن به دولت قانون و زدودن مستبد از قدرت در جریان است . این ملت را تا رسیدن به شاهد آ زادی و قانون سر ارامش نیست .
هفته گذشته برای ما ایرانیان درست چنین ویژگی داشت ، ” خامنه ای ” و حکومت اسلامی او با چالشهای بین المللی و داخلی بسیار سخت و شکننده ای روبرو بوند ، آن عده از ” اپوزیسیون ” ج.ا. نیز که با توجه به سیاستهای تهدید آمیز ” دونالد ترامپ ” و ” نتانیاهو ” نسبت به ج.ا. کفش و کلاه می کردند که گویا با حمایت آنان بزودی به وطن بر می گردند و یا ” سلطنت از دست رفته ” را احیا می کنند و یا “جمهوی دموکراتیک اسلامی ” تشکیل می دهند از ” مایک پمپئو ” سیلی سخت خوردند و فهمیدند که در سیاستهای آمریکا نسبت به ایران جایی ندارند و بنظر می رسد آمریکا در حال حاضر از ایندسته از ایرانیان صرفا بعنوان چماق استفاده کرده و به فریاد های آنان که خواهان اجرای فوری سیاست ” تغییر رژیم ” هستند اعتنا هم نمی کند . ، عده ای دیگر که سیاست خارجی “ج.ا.” را ملی ارزیابی می کردند و در حقیقت علت این موضعگیری آنان ” وحدت ج.ا. با مسکو” بود و ملی گرایی برای آنان محلی از اعراب نداشت ، با سیاستهای جدید مسکو در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی نسبت به ج.ا. خوابشان آشفته شد و باید دید بعد از این نسبت به ” سیاست خارجی ” ج.ا. چه موضعی خواهند گرفت . با یکدیگر نگاهی به آن چه در هفته گذشته روی داد و مایه اصلی نگارش این سطور شد داشته باشیم .
1-جمهوری اسلامی در طول عمر خود هیچگاه به اندازه چند هفته اخیر با بدبیاری روبرو نبوده است .
در داخل کشور : اعتاصابات کامیونداران و در بعضی شهرها رانند گان تاکسی ها ، تظاهرات دانمی کارگرانی که برای حقوق ماهانه عقب افتاده خود به خیانها می آیند و در مرحله فعلی بر صنفی بودن اعتراضات خود تکیه می کنند ویا عدم توانایی حکومت در ساماندهی به موضوع ساده ای مانند تقسیمات کشوری که منجر به تظاهرات مردم در مخالفت با طرح تقسیم کازرون که طی آن دهها نفر کشته و زخمی شدند و متعاقب آن تظاهرات مردم “چنار شاهیجان و کوهمره نودان ” در موافقت با طرح تقسیم که منجر به بستن شاهراه محورهای ارتباطی فارس به استان های بوشهر و خوزستان در منطقه چنارشاهیجان در روز یکشنبه 6 خرداد /27 ماه مه از سوی تظاهر کنند گان شد . در روزدوشنبه ۳۱ اردیبهشت / 21 ماه مه کارگران کارخانجات ماشین سازی “هپکو” برای دومین بار در چند ماه اخیر راه آهن شمال به جنوب را بستند ودر اعتراض به عدم دریافت حقوق ماهانه معوقه اشان اعتراض کردند ، در یکسال گذشته در ایران 6000 حرکت اعتراضی کارگری صورت گرفته است . در مملکت ” امام زمانی ” ادعایی ولی فقیه ناتوان در اداره کشور چه خبر است ؟ با این همه اعتراض و نارضایتی چرا این حکومت سرنگون نمی شود ، درنوشته ای دیگر باید به این بحث بپردازیم .
یکی از دانشجویان ( محمد جواد معتمدی نژاد ) جنبش عدالتخواهی که تا مدتی قبل به نام خامنه ای قسم می خوردند و تنها چند روز پیش در حضور خامنه ای بشدت به بیعدالتی های سیاسی و اقتصادی اعتراض کرده بود در مراجعه به محل تجمع رانند گان معترض کامیونها با ضرب وشتم دستگیر شده بسرعت دادگاهی می شود و با قرار تامین 50 میلیونی آزاد شده و دانشجوی دیگر راهی زندان می شود ، دانشجویان عدالتخواه از نیروهایی هستند که انگیزه قوی مبارزاتی داشته و ضمن داشتن پایگاه قوی در میان سپاهیان و بسیجیان انگیزه آن را دارند که به سرعت و با انگیزه های عدالتخواهانه رو د روی ” خامنه ای ” بایستند ، این در حالی است که اینان با روشهای کشور داری اصلاح طلبان هم مخالف هستند وامیدهایی به ” احمدی نژاد ” دارند که اگر خامنه ای ” احمدی نژاد ” را دستگیر یا به هر شکلی سرکوب کند این نیروها مستقیما در مقابل ” خامنه ای ” خواهند ایستاد . سخنرانی
امور بین الملل و ناکامی های حکومت فقاهتی ” خامنه ای “.
حکومت اسلامی در هفته ها ی اخیر با ناکا می های جدی در سوریه و عراق و روابط استراتژیک خود با روسیه روبرو شد . حکومت اسلامی در سوریه با تغییر موضع 180 درجه ای روسیه روبرو شد . نماینده ” ولادیمیر پوتین ” در امور روسیه “الکساندر لاورنتیف” ضمن نام بردن از نیروهای نظامی و شبه نظامی ایران و حزب الله در جنوب سوریه خواستار آن شد که فقط نیروهای سوری در جنوب سوریه باقی مانده و همه نیروهای خارجی آن کشور را ترک کنند . این خود برای سیاست حکومت اسلامی در سوریه شکست سختی قلمداد شد و البته منابع خبری وابسته به ج.ا. اعلام کردند که ” سپاه قدس گ در سوریه نیروی نظامی مستشاری دارد و منطور روسیه ” ایران نبوده است و این درخواست روسیه برای بیرون راندن نیروهای امریکایی مستقر در شرق فرات و جنوب سوریه بوده است اما با توجه به اخبار حمله های دائمی اسراییل به پایگاههای سپاه قدس و حزب الله لبنان در نزدیکی بلندی های جولان و جنوب ” سوریه ” و تاکید ” نتانیاهو ” بر عدم تحمل حضور ایران در آن مناطق ، اعلام چنین موضعی از جانب نماینده ” ولادیمیر پوتین ” در جنین موقعیت زمانی نوعی حمایت روسیه از مواضع سیاسی – نظامی اسراییل قلمداد شد.
در عراق نیز ، ” مقتدی صدر ” رهبر ائتلاف ” سائرون ” که متشکل از گروههای مخالف حضور هر نوع نیروی خارجی در عراق است در پی انتخاباتی بی رمق ( فقط 48% از واجدین رای در انتخابات شرکت کردند ) توانست بیشترین تعداد کرسی های پارلمان را به دست بیاورد ، هر چند که این ائتلاف برای تشکیل دولت باید با سایر گروههای دارای تعداد کرسی ، ائتلاف کند اما ” سائرون ” تا کنون میل بیشتری به ائتلاف با ” حیدر عبادی ” ، جریان ” حکمت ” کردها و ” ایاد علاوی ” نشان داده و به طرف نیروهای طرفدار ایران مانند ” هادی عامری ” و ” نوری المالکی ” تمایلی نشان نداده است . البته زمانی نیز ایران توانست با اعمال نفوذ سیاسی از تشکیل دولت به ریاست ” علاوی ” جلوگیری کرده و نیروی طرفدار خود ” نوری المالکی ” را کمک کرد تا دولت عراق را تشکیل دهد ، بنظر نمی رسد با توجه به گستردگی جو ضد ایرانی که بر فضای سیاسی عراق ، ایران یکبار دیگردر مورد تشکیل دولت عراق سعی در اعمال نفوذ کند که به صورت نتیجه ان بر علیه حضور ایران در آن کشور خواهد بود .
سیلی سخت ” مایک پمپئو ” وزیر خارجه آمریکا به اپوزیسیون طرفدار ” آمریکا ”
وزیر امور خارجه جدید ایالات متحده آمریکا که به داشتن مواضع سر سختانه بر علیه ” ملاهای حاکم بر ایران ” مشهور است در مصاحبه با ” خانم ستاره درخشش ” از صدای آمریکا ی فارسی ” مستقیما اعلام کرد که سیاست آمریکا در مورد ایران ، حمایت ازآن دسته از گروههایی است که همراه با مردم ایران نه به فکر تغییر نظام که برای تغییر رفتار رژیم حاکم بر ایران تلاش می کنند ،
این در حالی بود که فعالان اپوزیسیون طرفدار سیاستهای آمریکا مثل ” علیر ضا نوری زاده ” ، ” امیر عباس فخر آور ” و یا ” محمد رضا حمزه پور ” با اطمینان از عزم جزم ” کاخ سفید ” برای تغییر رژیم حرف می زدند و ” نوری زاده ” اخیر و بعد از بازگشت از آمریکا به شکلی از سیاست تعییر رژیم از سوی آمریکا اطمیان داشت که در برنامه روزانه خود اینطور گفت ” چه کسی می گوید سیاست تغییر رژیم وجود ندارد ، این سیاست آمریکا است و خیلی خوب سیاست تغییر رژیم را دارند !!
گویی که ” نوری زاده ” از ” جان بولتون ” و ” مایک پمپئو ” در تعیین سیاستهای آمریکا نقش مهمتری دارد ، ممکنست بتوان ادعا کرد که آمریکا در تحلیل نهایی آرزوی سرنگونی ج.ا. را دارد اما آرزو با اعلام سیاست اجرایی بسیار فاصله دارد و در فضای سیاسی معین امروز ، اعلام این سیاست از سوی ” پمپئو ” به معنای میل آمریکا بسوی تقویت اصلاح طلبان بوده و اثبات کرد که ایرانیان طرفدار آمریکا و سیاستهای کاخ سفید از نوری زاده سازمان مجاهدین گرفته تا شاهزاده رضا پهلوی ، فقط کارتهای بازی و چرخ پنجم سیاستهای واشنگتن در مورد بر خورد با حکومت اسلامی و مسائل کشور ایران هستند و آمریکا با این ایرانیان بخت برگشته بازی می کند ، هر چند که ممکنست زمانی همین نیروه را نیز برای آلترناتیو ج.ا مناسب بداند ، اما نکته مهم اینستکه این آمریکا است که حرکت این دست از ایرانیان را تعیین کرده و برای آنان خط حرکتی تعیین می کند و نه آنطور که اینان ادعا می کنند وخود می دانند که لاف در غربت می زنند ، برای آمریکا تعیین سیاست می کنند .
سیلی سخت روسیه بر گونه ” روسو فیل “1 های ایرانی
در حقیقت نمی دانیم که بر این وضعیت باید گریست یا خندید ، هنوز هم به مانند دوران ” قاجار ” بخشی از شخصیت های سیاسی داخل وخارج طرفدار سیاستهای آمریکا ، حکومت و تعدادی از فعالان سیاسی طرفدار سیاستهای منطقه ای ” روسیه ” بوده و تنها نیروی جوان و فعال سیاسی ایران است که تن به سیاست شکست خورده ، تبعیت منافع ملی از منافع کشورهای خارجی نمی دهند . بخشهایی از شخصیت های اپوزیسیونی با توجه به ضدیت با امریکا که بخودی خود نه اشتباه است و نه مورد تایید ، از سیاستهای روسیه در منطقه که بزعم انان باعث تضعیف حضور آمریکا درمنطقه می شود حمایت کرده و لاجرم از وحدت ج.ا. با ” فدراسیون روسیه ” با عناوین ” جبهه مقاومت ضد صهیونیستی ” حمایت می کردند در صورتیکه امروز هیچ کشوری به فکر تقویت هیچ جبهه ای نیست ، روسیه در سوریه به دنبال سرکوب گروههای سلفی در سوریه بود تا سلفی ها نتوانند قدرت گرفته و به آسیاسی میانه و تاتارستان تحت نفو�� آن کشور بر گردند ، بشار اسد صرفا به فکر حفظ حکومت خود است و حسن نصرالله در بهترین حالت فقط می خواهد با هزینه ج.ا.از حمله اسراییل به جنوب لبنان با بیشترین ساکنین شیعه جلوگیری کند ، هیچکدام از طرفین دعوا با مواضع ایدئولوژ
یک در این جنگ حضور ندارند و با عوض شدن منافع ، مواضع آنان نیز تغییر خواهد کرد ، چنانکه اکنون ” روسیه ” برای دادن چراغ سبز به اسراییل ، از خروج همه نیروهای خارجی از سوریه سخن به میان می آورد ، اما چرا یک سال پیش روسیه این موضع را نمی گرفت ؟ چون روسیه در آن زمان برای سرکوب داعش و بنیادگرایی سلفی به نیروی زمینی ج.ا. حتی در چند کیلومتری مرز اسراییل نیاز داشت و به اعتراض های اسراییل هم اعتنا نمی کرد ، اما امروز خطر داعش رفع شده و روسیه نمی خواهد روابط خود را بخاطر ” خامنه ای ” با اسراییل تیره کند ، اعلام مواضع جدید روسیه در باره حضور نیروهای ایرانی در نزدیکی بلندی های جولان و لزوم خروج هر چه سریعتر این نیروها ، به آن دسته از ایرانیان که در ذهن خود جبهه ضد امریکایی متشکل از روسیه و سوریه و حزب الله لبنان و عراق ساخته بودند ضربه سخت فرود اورد . این ضربه نیز بر ذهنیت غلط ” ولایتی ” مشاور امور بین الملل خامنه ای اما اثر نکرد و ی هنوز هم بر سیاست غلط ” نگاه یکسویه به شرق ” و اینکه گویا ج.ا. خواهد توانست جبهه ای متشکل از روسیه و چین و گروههای شیعه منطقه بر علیه اروپاو آمریکا تشکیل دهد پای می فشرد . وی در نشست «تجربه ماندگار» که در موسسه پژوهشی – فرهنگی انقلاب اسلامی در چهار شنبه 9/3/1397 برابر با 30/05/2018 برگذار شد گفت : ” نگاه راهبردی به شرق راحتترین کاری است که از طریق آن میتوانیم از شر قایم باشک بازیهای غربیها خلاص شویم. نباید تحت تاثیر فضاسازی افرادی که غربگرا هستند و پاریس را از مسکو بیشتر دوست دارند قرار بگیریم” . قطعا راحت ترین و نه بهترین ، وی و خامنه ای به تنبلی فکری که ناشی از مواضع ارتجاعی سیاسی – اجتماعی آنان است دچار هستند . او به این نکته مهم توجه نمی کند که با عوض شدن منافع روسیه و چین و هر بازیگر بین المللی ، مواضع سیاسی آنان نیز عوض خواهد شد و اینکه ” خامنه ای ” و مشاورش ” ولایتی ” تمام تخم مرغها را در سبد چین و روسیه بگذارند و آن را تحت عنوان سیاست راهبردی ” نگاه به شرق ” تئوریزه نمایند ، عین بی خردی در سیاست است .
شکی نیست که اتکا به خارجی یکی از خصوصیات سیاستمداران سنتی ایرانی چه در حکومت و چه در اپوزیسیون است و ایران ما به نسلی نو از سیاستمداران نیاز دارد که به ملت متکی بوده و بتواند بدون گرفت و گیر های سنتی ایدولوژیک به بازی پر قدرت بازی میان قدرتهای بین المللی بپردازد ، آنچه که در روزهای اخیر بر سر اپوزیسیون وابسته به آمریکا و روسیه و حکومت اسلامی که طرفدار سیاستهای روسیه در منطقه است آمد اثبات کننده این ادعای ماست : چشمها را بايد شست جور ديگر بايد ديد
1-” روسو فیل ” :دسته گروه و یا افرادی که طرفدار سیاست های منطقه ای و جهانی ” فدراسیون روسیه ” هستند و پیروی از آن سیاستها را بر منافع ملی کشور خود ترجیح می دهند
Leave a Reply