در نقد انقلاب
” خانه ای در گذرگاه تاریخ”
سریالی را که می بیند به بررسی دلایل” شکست انقلاب در شوروی” و ریشه های آن شکست می پردازد . فراموش نکنیم که “اصطلاح شکست انقلاب ” اساسا برای برخورد با”فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی “از سوی گروههای سیاسی چپ انقلابی و یا مارکسیست – لنینیست به کار برده می شود و علت آنهم می تواند این باشد که ” در سال 1991 ” حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی ” رهبری خود بر کشور را از دست داد .
بررسی ” انقلاب اکتبر ” برای فعالان سیاسی کشورمان از یک جهت دیگر هم اهمیت دارد و آن اینکه انقلاب اکتبر و انقلاب 1357 در ایران هر دو در داشتن نقد به مدرنیته ” مشترک بودند ، هرچند که هر کدام بدلایل کاملا متفاوت و از مواضع مختلف این نقد را بیان می کردند . ،اما از انجاییکه این دو واقعه در نقد مدرنیته و چالش میان سنت و مدرنیته درهر دو این کشورها صورت گرفتند ، و هردوانقلاب باید بتوانند و می توانستند برای پاسخ دادن به نیازهای تاریخی ملتهایشان به یک پرسش اساسی و آن اینکه ” با مدرنیته چه باید کرد ” پاسخ دهند ، این دو انقلاب از این منظر دارای سرشت واحدی هستند. از این منظر انقلاب اکتبر و حتی انقلاب 1357 در ایران شکست نخورده اند و به اشکالی متفاوت ادامه دارند .
انقلاب اما در ایران تحت رهبری ” نیروهای اسلامی ” قرارگرفت و اکنون بعد از چهار دهه با چالش های جدی در پاسخ دادن به اهداف اساسی تاریخی مردم ایران و از جمله ” عدالت اجتماعی ” و ” دموکراسی ” روبروست . دوران انقلابی درایران تا حال به انجام نرسیده است و مبارزه اجتماعی- طبقاتی سخت و بیرحمانه ای هنوز در کشور ما در جریان است .
دیدن این سریال را به همه آنهایی که موضوع شکست انقلاب 1357 هنوز برایشان مطرح است پیشنهاد می کنیم . این فیلم و سناریوی آن هنوز به فارسی تر جمه نشده اند و من خود عنوان ” خانه ای در گذرگاه تاریخ” را برای آن برگزیده ام .
Leave a Reply