مقدمه مترجم : حضور “رضا پهلوی ” در ” انستیتو واشنگتن برای سياستگذاری در خاور نزدیک” که یکی از اندیشکده های مستقر در ” واشنگتن دی سی ” است و معروف به پیشبرد سیاست های نو محافظه کاران در آمریکا است در میان حامیان وی شور وشعف بسیار براه انداخته واینان سعی در تبلیغ این جلسه بعنوان توجه دولتمردان آمریکا به ” رضا پهلوی ” دارند . با نگاهی دقیق به کم و کیف جلسه ، متوجه می شویم که شخص ” رضا پهلوی ” خود در خواست کننده این سخنرانی بوده است ، اما “مهدی خلجی ” از کارشناسان این اندیشکده در ابتدای جلسه به وی می گوید : بسیار خوشحالیم که دعوت ما را پذیرفتید . و این در حالی است که خلجی در مصاحبه با ” بی بی سی ” می گوید که رضا پهلوی خود برای این سخنرانی درخواست داده بوده است . این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که حتی یک اندیشکده غیر دولتی آمریکایی نیز حاضر نیست ، مسئولیت دعوت وی رابرای یک سخنرانی بعهده بگیرد ووی حتی در این حد از مقبولیت در میان نه تنها سیاستمداران که محققان امور ایران هم بر خوردار نیست . ” پاتریک کلاوسون ” مدیر امور تحقیقات اندیشکده مزبور به ” باربارا سلاوین ” می گوید وی خود از ما برای ایراد سخنرانی در اندیشکده درخواست داده بود .نویسنده مقاله ای که ترجمه آن را می خوانید ” باربارا سلاوین ” خود عضو ” اندیشکده آتلانتیک ” است که دارای مواضع انتقادی نسبت به سیاستهای رییس جمهور وقت آمریکا ” دونالد ترامپ ” است و اخیر و بعد از ماجرای ” ترور قاشقچی ” دریافت هرگونه کمک از عربستان سعودی ” را منوط به روشن شدن قضیه این ترور کرده بود . شباهت ها و تفاوت های ادبیات گفتمانی بکار برده شده از سوی ” رضا پهلوی ” و ” چلبی ” که مقامات ” آمریکا ” را برای حمله به عراق تشویق می کرد و اینکه مقامات آمریکا امروز دیگر برای شخصی که بخواهد آمریکا را برای دخالت در امور کشور مادری خود تحریک کند اعتماد نمی کنند ، موضوع این نوشته است . لینک مقاله به زبان انگلیسی
“ پسر شاه ” می گوید که هیچ ملاقاتی با مقامات رسمی دولت ترامپ نداشته است
حضور پسر شاه مخلوع ایران و صحبتهایش (14 دسامبر )در یکی از اندیشکده های مهم ” واشنگتن ” ، به اشکالی یاد آور سخنان رهبر اپوزیسیون عراق “ احمد چلبی ” در اوان آماده شدن آمریکا برای حمله به عراق در سال 2003 بود . وی نیز به مانند ” چلبی ” ، تاکید می کند که ” دولت حاکم ” بر سرزمین مادری وی ، بخاطر سیاستهای مخرب داخلی و خارجی اش در معرض از هم پاشیدگی است ، پهلوی گفت : یک ایران دموکراتیک و سکولار منظقه خاورمیانه را به وضعیتی که در آن تهدید و تخریب و بخصوص علیه اسراییل جایی ندارد تغییر خواهد داد .
” چلبی ” نیز بسیار عادت داشت ” جرج بوش ” را متقاعد کند که سرنگونی ” صدام حسین ” ، دمکراسی های طرفدار غرب را در منطقه گسترش داده و منافع اسراییل را تامین خواهد کرد . برعکس ، حمله ” امریکا ” به ” عراق ” باعث گسترش ناامنی در منطقه و به منبعی برای گسترش نفوذ ایران ، تبدیل شد .
وی در عین در خواست ” تغییر رژیم ” در ایران و ترغیب ترامپ و کاخ سفید ” برای انجام این درخواست ، در عین حال می گوید که وی طرفدار دخالت نظامی آمریکا نبوده و آرزومند تغییرات صلح آمیز در ” ایران ” است .
بر خلاف ” چلبی ” که توسط نفربر هایامریکایی به ” عراق بازگشت و در آنجا کوشش هایش به تخریب همه تاسیسات بجای مانده از ” صدام حسین ” منجر شد ، ” پهلوی ” اما می گوید که ایران بعد از ج.ا.به مصالحه و شراکت نیروهای امنیتی نیاز خواهد داشت . وی اداعا می کند که در ارتباط مستقیم با نمایندگانی از نیرو های نظامی و شبه نظامی است ، اما جزئیاتی را در این باره ارائه نداد .
حضور در این نشست ، بعنوان دور دیگری از فعال شدن ” پهلوی “است ، وی زمانی که کمتر از 18 سال سن داشت و در پی وقوع انقلاب از ایران گریخت و بعد از تظاهرات سال گذشته در ایران ، در شبکه های اجتماعی فعال شدو این در حالی است که تلویزیون ماهواره ای ” من و تو ” که در لندن پایه گذاری شده نیز به پخش دائمی فیلمهایی اقدام می کند که یک نوع نوستالژی و دلتنگی برای دوران قبل از انقلاب 1357 را به نمایش می گذارند .
” پهلوی ” در 5 دسامبردر ” نشستی اختصاصی که در باره برخورد تبعیض آمیز با زنان ” در دانشگاه جرج تاون ” بر گزار شده بود شرکت کرده و بعد از آن در یک مراسم شام سخنانی ایراد کرده و با سخنرانان از جمله با مدافع حقوق زنان در مورد ” حجاب اجبار ی ” ، ” مسیح علی نژاد ” نیز عکس گرفت .
در همین سخنرانی ” انستیتو واشنگتن ” ، ” پهلوی ” 58 ساله گفت که هیچ جاه طلبی شخصی برای داشتن رهبری ایران نداشته و پیشنهاد کرد که وی می تواند نوعی هدایت و هماهنگ کننده اپوزیسیون ج.ا. را بعهده گرفته و در تشکیل دولت موقت بعد از سقوط ج.ا نقش داشته باشد .
وی در پاسخ به سئوالی گفت که هنوز هیچ ملاقاتی با مقامات رسمی آمریکایی نداشته اما اگر ” ترامپ و کابینه اش ” بخواهند آماده است از این فرصت استفاده کند و با این سخنان می خواست چشم انداز چنین ارتباطی را مطرح نماید . این در حالی است که ” چلبی ” عزیر کرده ” دیک چینی ” معاون رییس جمهور و معاون وزیر دفاع ، ” پل ولفوویتز ” بود .
” پهلوی ” مراقب بود که بر خورد انتقادی نسبت به سیاستهای ” ترامپ ” نداشته باشد اما گفت که تحریمهای اعمال شده از سوی ” امریکا ” بعد از ترک ” برجام ” ؛ به نحو سنگینی بر مردم تاثیر داشته و ارسال کمک به اعضای اپوزیسیون را بسیار دشوار کرده است وی اضافه کرده و گفت که تحریمهای هوشمند می باید مد نظر قرار گفته و” دارایی های ایران ” باید ضبط شوند ، او توضیح بیشتری در باره این دارایی ها نداد .
بسیار مشکل است که بتوان در باره میزان حمایتی که وی در میان ایرانیان در داخل و خارج دارد اظهار نظر کردو بسیار ی از ایرانی – آمریکایی ها از وی می خواهند که او اگر بدنبال جدی گرفته شدن به عنوان یک رهبر سیاسی است باید اشتباهات پدر وپدر بزرگ خود را در زمان حکمروایی اشان محکوم کند .
وقتی که وی در باره نقض حقوق بشر و به هدر داده شدن منابع مالی کشوربرای اجرای سیاستهای خارجی خود سخن می گفت ، از سوی ایرانی – آمریکایی های حاضر در جلسه مورد تشویق قرار گرفت و این در حالی است که برخلاف ” چلبی ” که در جلسات مورد تقدیر” موسسه آمریکن اینترپرایز ” قرار می گرفت ، متخصصان امور ایران با شک به توانایی ” پهلوی ” برای هدایت و رهبری تغییرات در ایران ، نگاه می کنند .
” مهدی خلجی ” ، یک محقق مطالعات اسلامی و متخصص در امور روحانیت در ایران ، بحثی مقدماتی با “پهلوی ” را آغاز کرده و وی را نه به عنوان ” شاهزاده ” که ” آقای پهلوی ” ” خطاب کرد و گفت : ” شما ایران را در یک شرایط انقلابی تصویر می کنید و این در حالی است که میان امروز وسالهای اخر حکومت شاه فرق بسیار است . وی همچنین گفت که بسیاری از ایرانیان از همین نظام منتفع شده و دستگاه سرکوب در حال انجام وظایف خود است . ” خلجی ” گفت :بعد از حوادث اخیر که علیرغم گستردگی اشان ، اساسا بر اساس نارضایتی های اقتصادی شکل گرفتند ، کشور فاقد یک گروه اپوزیسیونی سازمان یاقته در داخل و خارج است . البته این ادعا سازمان مجاهدین خلق را شامل نمی شود ، سازمانی فرقه ای وسابقا تروریستی که در ایران مورد نفرت است و پهلوی نیر این سازمان را ” غیر دموکراتیک ” نامید . اعضای ” دولت ترامپ ” و معروفترین آنها ” جان بولتون ” مشاور امنیت ملی ” و ” رودی جولیانی ” وکیل شخصی ” ترامپ ” این سازمان را تایید کرده و برای سخنرانی در گرد همآیی های ” مجاهدین خلق ” در خارج از ” پاریس ” هزاران دلار دریافت می داشتند .
” پاتریک کلاوسون ” مدیر دایره تحقیقات انستیتوی واشنگتن به نوسنده این مقاله گفت که ” پهلوی ” خود برای سخنرانی ” در انستیتو در خواست داده بود . ” کلاوسون ” در باره نقش ” پهلوی ” در ” آینده ایران ” ابراز تردید کرده و گفت : او می خواهد مانند ملکه الیزابت یک نقش تشریفاتی و بدون مسئولیت برای اجرای امور داشته باشد.
Leave a Reply